Oplev Løkken & Nærområdet

Løkkens historie starter i 1678. 2 mænd Christian Clemmensen og Simon Sørensen bosætter sig, og får i 1682 følgeskab af Clemend og Simon Nielsen.

“Disse trende haver ingen jord i marken, og ingen kaal haver, mestens nærer dennem af ølsalg og andet.”

Ølsalg og andet er dog ikke det, der kommer til at skabe Løkken, men derimod den omfattende skudehandel over Skagerak til Norge, samt fiskeriet.Efter 200 år lider skudehandelen en krank skæbne, da jernbanen i form af Vendsysselbanen når til Hjørring, og gør den mange sejlskibe overflødige. Dette sker i 1875.

loekken_badehuse_02

Det er omkring samme tid en ny levevej begynder at tage form turismen. En sommerdag ankommer købmand Bartholin Halvorsen fra Rudkøbing til Løkken, og indlogerer sig hos Købmand Michael Mortensen til stor forundring for byens befolkning har han kun det formål, at gå i vandet. En læge havde givet ham det råd, at lade brændingen bryde på ryggen, og lade vandet bære, som middel mod en dårlig ryg. Kuren virkede, og Bartholin Halvorsen kom i over 40 år hver sommer til Løkken. Her så han sikkert byen udvikle sig fra en skudehandler- og fiskerby til en turistby.

Fiskeriet er det erhverv, som har overlevet 300 års udvikling. Selv om nye tider, bygninger af havne, fiskekvoter m.v. har gjort sit indhug i byens fiskerflåde, kan man stadig opleve at der landes dagfriske fisk fra Løkken Strand.

 

Fiskeriet var i begyndelsen et tilskud til den daglige husholdning og der har muligvis været lidt handel fra en trillebør i byerne inde i landet.

Den store omvæltning kom i 1885, da snurrevoddet blev opfundet, og det viste sig, at Jammerbugten var fuld af rødspætter. Fiskerne kunne, hvis vejret tillod det, fylde deres både 2 gange dagligt. Dette eventyr varede i 3 – 4 år og trak en del fiskere til Løkken, som dog rejste igen, da eventyret sluttede.

Byens udvikling har i de sidste 100 år været præget af turismen, og Løkken er i dag kendt over hele verden for sin brede hvide sandstrand.